Het bepalen van de eigenschappen van ferrietmateriaal

Het bepalen van het frequentiegebied waar het ferrietmateriaal bruikbaar voor is kan eenvoudig door 10 windingen op een ferrietring of ferrietbuis te leggen. Via een T-stuk wordt de zo gemaakte spoel parallel aan een 50 ohm afsluitweerstand gezet.

Zolang de impedantie vlak bij 50 ohm blijft is het ferriet geschikt om op de ingestelde frequentie te worden gebruikt, bijvoorbeeld om een schakelende voeding te ontstoren.

Indien de ingestelde frequentie buiten het 'frequentiebereik' van het ferrietmateriaal komt zal de spoel geen spoel meer zijn maar een ohmse kortsluiting (alleen de draad) en dus gaat de impedantie omlaag richting de 0 ohm.

Hieronder een drietal foto's van mijn testopstelling met de mini60 antenneanalyzer. In principe kan iedere antenneanalyzer op overeenkomstige wijze worden gebruikt.

Het bepalen van de AL-waarde van het ferrietmateriaal kan eenvoudig door de zelfinductie van de ferrietring of ferrietbuis met de 10 windingen (dat is dus één wikkeling van 10 windingen !) te meten met een zelfinductiemeter of zogeheten spoelmeter.

Bovenstaande formule is algemeen van toepassing.

Omgerekend is de AL-waarde de gemeten zelfinductie µH x 10 [µH/100 windingen] of mH x 10 [mH/1000 windingen].


N.B. een transformator kan bijvoorbeeld uit twee wikkelingen bestaan. Iedere wikkeling bestaat dan op zichzelf uit één of meer windingen....


Condor 16 inbouwen CTCSS FX315 encoder

Kenwood TM-733 uitbreiding frequentiebereik

© 2010 PA3AJJ :


Software for Wouxun KG-UVD1P (use this software at your own risk..)

Programming software V2.0 (P-version) (Zip-file 377 kB)

Unlock software (Zip-file 13 kB) works with several Wouxun models.

A suitable programming cable is necessary for serial port or USB !


Software Defined Radio (SDR) with DVB-T USB stick

Voor slechts $20,- (ongeveer €15,-) zijn zogenaamde DVB-T DAB FM usb sticks te koop in het verre oosten (DealExtreme).

De sticks worden geleverd met afstandsbediening, een kleine antenne en software om digitale TV te kijken en digitale radio te beluisteren. Het zender aanbod is echter beperkt en een mogelijkheid voor abonnee-TV is er voor deze sticks niet. De ontvangstkwaliteit is goed. Na installeren van de driver onder Windows 7 TV kijken en radio luisteren met Windows Media Center.

De stick is voor een ander doel aangeschaft : Software Defined Radio.

Met de juiste driver en software is een SDR-ontvanger te maken met een frequentiebereik van 65 - 1700 MHz, in de praktijk blijkt het bereik zelfs nog wat groter. Van belang is dat er de juiste chipset in de stick zit, namelijk een E4000 tuner en RTL2832U. De 'verre oosten' exemplaren bieden niet altijd de garantie dat deze chipset er in zit. Op zeker spelen, dan heeft de stick die bij Van Dijken Elektronica te koop is gegarandeerd de juiste chipset. Let op: er wordt een ander type dongel met een andere tuner geleverd, zie hieronder. Overigens ook compleet met afstandsbediening, software en antenne. Kijk ook daar eens voor meer info en interessante links. De prijs is verhoogd naar € 24,50 en de verzendkosten zijn € 4,75 (eigen risico).

De met de stick meegeleverde software en drivers voor TV ontvangst NIET installeren want dan gaat SDR# niet werken!

Hieronder de stick van DealExtreme met een PAL aansluiting. Het is dezelfde plug die achter in een TV past. Het verloopkabeltje op de foto van PAL naar BNC female wordt niet meegeleverd, dit is een stukje huisvlijt.

FM Omroep (breedband FM stereo):

Klik (linker muisknop) op Front end om zonodig een exemplarische frequentie correctie in te voeren, deze blijft bewaard:

Oversturing door P2000, er is geen enkele vorm van preselectie:

De 2-meterband in één oogopslag (buitenantenne), op 144.800 zijn packet signalen te zien:

Inzoomen kan ook:

De bovenstaande afbeeldingen zijn van een oude versie van SDR# (1.0.0.500).

Een vorig model dat Van Dijken verkocht, met een MCX aansluiting, compleet met afstandsbediening, TV software en antenne:

Een 20 cm lang verloopkabeltje van MCX male naar SMA male is te koop bij RFsuppliers voor ca. € 4,50 inclusief verzendkosten.

Adapter van SMA female naar BNC female is voor € 3,50 ook verkrijgbaar bij RFsuppliers. (de vermelde prijzen kunnen inmiddels gewijzigd zijn)

laatste wijziging 25 mei 2015