Projects

Samlex SEC-1223 (oud model) schakelende voeding produceert 'Birdies'.

Op 80 meter iedere ca. 25 kHz een 'Birdie' van over S9.

Het uitgangscircuit:

Aanbevolen modificatie:

De FB-73-2401 waren in 2008 niet te verkrijgen, alleen bij meer dan 1000 stuks. Eerste modificatie met 2x9 paarse '4C6' kernen uitgevoerd, dit gaf geen verbetering.

In de krimpkous zitten de condensatoren:

Inmiddels - oktober 2013 - wel de juiste ringkernen aangeschaft, de FB-73-2401. De paarse kernen zijn vervangen door 2x6 FB-73-2401 ringkernen en het reslultaat is geweldig!

Resultaat: Op 80 meter: een wereld van verschil. Slechts hier en daar nog een zachte 'birdie' te horen zo'n S1 tot S2. De SEC-1223 is nu nagenoeg schoon voor iets meer dan € 5,-.

Mogelijk dat deze modificatie ook de 'moderne' geschakelde voedingen met een zogenaamde 'Continue Variabele Storingsonderdrukker' kan verbeteren.
Zoals bij de Radiocom modellen bijvoorbeeld. De knop storingsonderdrukker (lees: storingsverschuiver) werkt volgens het principe 'twee keer scheef is ook recht'.
Het is meestal niet meer dan een knopje ( 'Noise Offset' genoemd) waarmee de schakelfrequentie iets te variëren is en je daardoor 'zelf geen last' meer ondervindt van de storing.
De storing lijkt verdwenen maar in werkelijkheid is de storing verplaatst naar andere, naastgelegen frequenties. Nu is het de buurman die er last van heeft.

Een betere benaming voor zo'n 'Noise Offset' knop is ASO-knop. Verbeter de wereld en begin bij je eigen geschakelde voeding. ONTSTOOR!


 

Onlangs een LC meter gebouwd, gezien het gemak van een komplete behuizing met ingezaagd venster voor het LCD als bouwpakket gekocht.


 

Voor het testen van SWR Analyzers is een Dual Band HF Dummy Antenne ontwikkeld

Heel klein, connector SMA, een antenne simuleren die op twee banden optimaal 'werkt'

Het binnenwerk:

Grafische weergave van het 40m deel gemeten met de Mini-60 Antenne Analyzer:

 


laatste wijziging 20131105